Ботев допусна обрат в Дербито, още двама младоци с дебют в "А" група 24-04-2016 21:34

Отборът на Ботев отстъпи с 1:2 като гост на Локомотив Пд в двубой от 30-ия кръг на "А" група. Двата отбора си разделиха по едно полувреме, като преди почивката "жълто-черните" бяха по-добрия състав на терена и се оттеглиха на почивка със заслужен аванс след попадение на Лазар Марин (23'). През втората част обаче възпитаниците на Николай Костов допуснаха обрат и в крайна сметка поражение във 102-ото издание на градския сблъсък.

Наставникът на "жълто-черните" промени постройката на тима за двубоя на "Лаута" и заложи на неизползваното до момента 3-5-2. Триото в защита бе Даниел Златков, Радослав Терзиев и Филип Филипов. Пред тях като опорни халфове действаха Лъчезар Балтанов и Серкан Юсеин, а пред тях бе Тодор Неделев. По цялата дължина на терена отдясно и отляво сновяха Йордан Христов и Лазар Марин, а в атака започнаха Наско Милев и Рахави Кифуети. Официален дебют на вратата на представителния отбор на Ботев пък направи 20-годишният Мартин Димитров. 

Младият вратар изигра добър първи мач за родния си тим и въпреки, че можеше да реагира по-добре при първия гол в своята врата, Димитров се отчете с няколко добри спасявания, всички след почивката. През първата част на роденият през 1996 г. страж му се наложи да се намесва само при няколко епизодични центрирания в полето пред него.

Начинът, по който Ботев започна мача и дълбоката преса, която приложи на своя противник още от първия съдийски сигнал определено изненада домакините и преди да изтече първата минута "жълто-черните" пропуснаха отличен шанс да излязат напред с гол от съблекалнята. Тодор Неделев отне топката пред пеналта на Локомотив и подаде на Рахави Кифуети, който бе абсолютно сам в наказателното поле, но французинът избърза с удара и направи първия пропуск в мача.

С поведението си на терена Ботев не даде на своя противник дори да си помисли за домакински натиск. Тодор Неделев на два пъти получи шанс да стреля от фаул, но стената спря шутовете на жълто-черната осмица. 

В 12-ата минута топката профуча опасно покрай левия страничен стълб след далечен удар на Педро Еуженио.

Десет минути по-късно Ботев поведе в резултата след бърза контра и точен завършващ удар на Лазар Марин. Неделев открадна топката със шпагат в средата на терена, а Серкан Юсеин с отличен пас намери свободния отляво Лазар Марин. Крилото нахлу с топката в наказателното поле и след силен шут в близкия ъгъл и неубедителна намеса на вратаря "канарчетата" дръпнаха в резултата - 0:1.

Ботев продължи да доминира след гола и в 36-ата минута опасен удар на Лъчезар Балтанов срещна тялото на съперник. "Канарчетата" държаха развитието на мача в ръцете си и на няколко пъти липсата на точност пред и във наказателното поле на противника им попречи да вземат по-убедителен аванс.

Картината на терена се промени десет минути след началото на втората част, когато Локомотив стигна до равенството. След изпълнение на корнер и кратко разбъркване Стефан Велев стреля от разстояние в долния ляв ъгъл за 1:1.

В 58-ата минута Ботев можеше да си върне аванса, след като Котев бе близо до това да си вкара автогол, но вратарят Витанов застигна лошото връщане и изчисти от голлинията. 

В 65-ата минута Лазар Марин бе принудително заменен от Кристиан Димитров, който застана в центъра на защитата, а Филип Филипов се премести на фланга. Минута след смяната Мартин Камбуров бе оставен да шутира от опасна позиция, а Мартин Димитров показа качествата си като спаси. След последвалия ъглов удар обаче настъпи ново разбъркване в близост до вратата и Кирил Котев вкара за 2:1.

Четвърт час преди края дебюта си за Ботев записа още един кадър от академията на клуба. 17-годишният Милко Георгиев се появи в игра на мястото на Наско Милев и стана поредният младеж, който получава шанс за изява в "А" група.

В заключителните минути "канарчетата" натиснаха своя противник в търсене на изравняването, но освен няколко центрирания пред вратата на Локомотив, не успяха да застрашат сериозно Александър Витанов и резултатът остана непроменен.