Ботев и Маритимо не се победиха в първия двубой и оставиха всичко за реванша 27-07-2017 22:33

Ботев и Маритмо не се победиха в първия мач помежду си от третия предварителен кръг на Лига Европа. На стадион "Лазур" в Бургас, под горещата подкрепа на хиляди "жълто-черни" привърженици двата отбора не успяха да си отбележат гол в много здрав и изпълнен с единоборства мач и оставиха изхода на двубоя да се решава след седмица на реванша в Мадейра. 

Николай Киров заложи на състава, разгромил Бейтар (Йерусалим) в предишния кръг от турнира, а неговите футболисти бяха видимо по-активният отбор на терена. Те положиха повече усилия в търсене на гола в противниковата врата, но срещу себе си имаха изключително дисциплиниран и много агресивен в единоборствата тим, който знаеше как да затвори пространствата в своята половина. Това затрудни доста играта на Ботев в атака и носителите на Купата на България рядко успяваха да намерят пролуки около и в наказателното поле на противника.

През първата част на няколко пъти бързите комбинации на "канарчетата" сполучиха и успяха да разпръснат играчите в зелено-червени фланелки, но последният пас се оказа препъникамъкът в тези ситуации. Гостите също пропуснаха добър шанс в началото чрез централния си нападател Роберто Пиньо.

Иван Чворович се намеси добре при опасен удар на гостите в началото на втората част, същото направи и вратаря на Маритимо Чарлз след шут от фаул на Тодор Неделев. Фернандо Виана стреля опасно с глава на сантиметри от левия стълб и в крайна сметка двата отбора се оттеглиха с нулево реми след първия мач.

Този резултат може да се окаже от огромно стратегическо значение за Ботев в реванша. "Жълто-черните" показаха, че са отборът с повече идеи в офанзивен план и при добра концентрация и стриктно спазване на дисциплина в ответния сблъсък в Мадейра, момчетата на Николай Киров могат да подобрят постижението си от преди четири сезона и да отстранят трети пореден съперник в турнира.

Изглежда сигурно обаче, че след зрелищните мачове срещу Партизани и Бейтар, сега Ботев ще трябва да вкара в употреба и тактическия си потенциал, за да преодолее трудното португалско препятствие.