Ботев приключи участието си в Европа 03-08-2017 22:49

Ботев (Пловдив) приключи с участието си в европейските клубни турнири. Жълто-черните загубиха с при 0:2 гостуването си на португалския Маритимо и след 0:0 в първия мач отпаднаха в третия предварителен кръг на Лига Европа.

Поражението на о-в Мадейра бе доста болезнено, тъй като носителят на Купата на България не отстъпваше по нищо на своя опонент в двата сблъсъка помежду им. Ботев бе напълно равностоен на 6-ия в Португалия на негов терен, но доста лековата дузпа в края на първото полувреме наклони везните на страната на домакините.

След центриране от свободен удар, топката прехвърли всички играчи и попадна в ръцете на Иван Чворович. При летежа й към вратаря обаче централният защитник на Маритимо Пабло Сантос бутна с ръка в гръб Пламен Димов. Бранителят на Ботев реагира инстинктивно и наивно и също избута стоящия пред него Родриго Пиньо. Таранът на домакините нямаше как да стигне до топката и се възползва от ситуацията падайки на терена. Съдията посочи бялата точка, а потърпевшият реализира дузпата за 1:0.

Фортуна обърна гръб на Ботев в последната минута на първото полувреме, когато топката облиза външната страна на десния страничен стълб след удар с глава на Виктор Генев.

Така без да създадат ситуация домакините се оттеглиха на почивка с гол аванс, а само 3 минути след подновяването на играта успяха и да го удвоят.

Цветомир Панов загуби единоборство до тъчлинията, последва пробив през неговата зона, завършил с точен удар на Рикардо Валенте за крайното 2:0. 

Ботев опита да се върне в мача, но стабилната защита на домакините не поддаде на натиска. В една ситуация и рефера демонстрира различен критерий като не отсъди дузпа при интервенция във въздуха срещу Фернандо Виана.

Така Ботев спря европейския си поход, който започна от Тирана, продължи успешно през Йерусалим и завърши достойно на о-в Мадейра. Една загуба в 6 мача и нова порция вълнуващи вечери. Дано следващите дойдат скоро...