Ботев на трето място след победа над ЦСКА 05-12-2013 16:09

Ботев Пловдив победи отбора на ЦСКА с 2:1 в люта битка и измести "армейците" от третото място във временното класиране. Първия си гол в първенството отбеляза Иван Цветков, който откри резултата от дузпа в 12-ата минута. Второто попадение за "канарчетата" пък бе дело на Мариян Огнянов, който се появи в игра "в пакет" с Тодор Неделев в средата на второто полувреме и така двамата ознаменуваха завръщането си пред собствена публика след близо тримесечно отсъствие.

Двубоят започна по-добре за "жълто-черните", които най-вече благодарение на много активната игра по десния фланг на Вандер Виейра и Йордан Христов, започнаха да създават главоболия на "червената" отбрана още в началото. В 5-ата минута след комбинация между двамата Христов центрира към непокрития на далечната греда Ромарио Кортзорг, който се забави с обработването на топката и ударът му бе блокиран от защитник.

В 9-ата ново отново десният бек на Ботев центрира отлично към Иван Цветков, който остана под топката и успя само леко да я отклони. Тя обаче попадна в Анисе, който я върна към своя капитан, но точно преди да стреля от упор Цветков бе задържан от Жереми Фо-Поре. След консултация с помощника си на аутлинията реферът Ивайло Стоянов посочи бялата точка, но вдигна само жълт картон на бранителя. Дългите протести в червено не разколебаха Иван Цветков, който с прецизен удар в долния ляв ъгъл изведе Ботев напред - 1:0.

"Армейците" можеха да изравнят бързо, след като в 18-ата минута Марсиньо натресе десния стълб зад Стаховяк със страховит удар отдалеч. В 28-ата голям пропуск пред Томас Черни направи Абел Анисе. Мадагаскарският "хищник" бе намерен на идеална позиция пред вратата от поредното добро центриране на Данчо Христов, но ударът му с глава мина на сантиметри встрани от дясната греда. До края на полувремето двата отбора не създадоха повече чисти положения и Ботев се оттегли с гол аванс на почивката.

Втората част започна по-добре за ЦСКА и гостите бързо стигнаха до изравнително попадение. В 47-ата минута Апостол Попов центрира към непокрития на далечната греда Ивайло Чочев, който стреля с глава в близкия ъгъл за 1:1. Три минути по-късно Чочев можеше да вкара при идентична ситуация, но този път Адам Стаховяк спаси. 

В 59-ата минута Ивайло Стоянов спести "нарисуван" втори жълт картон на Фо-Поре. Французинът свали с ръце на земята откъсващия се в половината на гостите Вандер Виейра, но арбитърът отсъди фаул без да покаже заслужения картон.

В 64-ата и 65-ата минута Станимир Стоилов пусна последователно в игра Мариян Огнянов и Тодор Неделев, на местата на Цветков и Ромарио. Включването на двамата внесе осезаем импулс в играта на "канарчетата", които си върнаха инициативата, а атаките към вратата на ЦСКА станаха доста по-разнообразни. 

Резултатът от това не закъсня и в 70-ата минута Ботев отново излезе напред в резултата. Неделев подхвана атака отдясно и след марково двойно подаване с Огнянов обърна фронта на атаката наляво към Вандер. Бразилецът финтира защитник и центрира в пеналта, където друг бранител изби топката към границата на наказателното поле. Там тя бе посрещната с удар от въздуха от Йордан Христов, Томаш Черни изби, но дебнещият наблизо Мариян Огнянов взриви трибуните на "Колежа" с добавка за 2:1.

До края на мача "канарчетата" организираха няколко атаки, които обаче не бяха доразвити по най-добрия начин. На свой ред ЦСКА опита да си върне равенството с натиск в заключителните минути. Адам Стаховяк се намеси решаващо при удари на Марсиньо от фаул в 78-ата минута и на Косоко от малък ъгъл в 90-ата, а защитата пред него удържа без особени проблеми останалите атаки на "червените".