Ботев победи Литекс, Юнес Хамза с два гола 06-04-2014 17:41

Ботев се наложи с 2:1 над гостите си от Литекс в двубой от 31-ия кръг на "А" група. Головете за "жълто-черните" отбеляза завърналият се след контузия Юнес Хамза (9',70'), като първото попадение на тунизиеца бе от дузпа, докато за ловчанлии се разписа Кирил Десподов (73').

В отсъствието на наказания защитник Лукин, в центъра на отбраната като партньор на Сивард Спрокел започна Алесандру Бенга, а встрани от тях действаха националите Йордан Христов и Веселин Минев. В сърцето на халфовата линия оперираха Томаш Иршак и Абел Анисе, а по фланговете - Алесандру Куртеан и Вандер Виейра. Атаката на "жълто-черните" бе водена отново от Феребори Доре и Юнес Хамза.

Ботев започна мача на много високи обороти и наложи натиск от самото начало. Изключително активен в началото на срещата бе Вандер Виейра, който още в 9-ата минута навърза няколко защитници и спечели дузпа, която Юнес Хамза превърна гол, за да даде ранен аванс за "канарчетата"- 1:0. 

Четири минути след гола отново Вандер направи дълъг рейд отдясно по атаката на Ботев, след което се спусна по аутлинията и върна към Алесандру Куртеан, който не шутира добре и пропусна отличен шанс да удвои. В 15-ата минута румънецът се измъкна от защитата на Литекс и преодоля Илко Пиргов, но страничният съдия Александър Атанасов маркира засада.

"Жълто-черните" продължиха да атакуват масирано и в 20-ата минута Феребори Доре пропусна нова много добра възможност пред вратата на гостите. Конгоанецът си отвори място за стрелба в наказателното поле, но ударът му бе доста слаб и неточен. В 27-ата минута поредният успешен набег на Вандер по десния фланг завърши с ниско центриране на Хамза, но Пиргов плонжира и отклони топката точно преди Доре да я вкара в опразнената врата.

В заключителните минути на полувремето Ботев на два пъти бе близо до втори гол, но първо шут отблизо на Бенга, след изпълнение на корнер, бе блокиран, а малко по-късно Пиргов закова топката малко пред голлинията след удар с глава на Хамза. 

Най-голямата опасност за вратата на Стаховяк преди почивката дойде след скоростен пробив на Кирил Десподов, който завърши с неточно центриране на младото крило на ловчанлии.

Силната игра на Вандер принуди наставникът на Литекс Миодраг Йешич да извърши смяна още в средата на първото полувреме, заменяйки левия бек Иван Горанов с Юрген Джазула. Мястото на младия защитник зае опитният Джемал Берберович, който също рядко успяваше да спре напористия бразилец.

В началото на втората част по-активно започнаха оранжевите, които на два пъти стреляха по посока на Адам Стаховяк, но полският вратар на Ботев се намеси сигурно. В 55-ата минута Томаш Иршак направи двойно с Хамза пред пеналта, но ударът на чеха мина покрай вратата. Малко по-късно топката профуча на сантиметри над гредата след опасен шут и Вандер. В 63-ата минута Хамза изскочи зад защитата след центриране от свободен удар, но въпреки че стигна до топката не успя да отправи удар към вратата.

Стражът на Литекс капитулира за втори път в мача в 70-ата минута, когато Йордан Христов се вряза в наказателното поле и сервира на Юнес Хамза, за който не остана друго освен да отбележи втория си гол в мача за 2:0. 

Вместо да успокои мача обаче, Ботев позволи на гостите да се върнат в играта. В 73-ата минута грешка в центъра позволи на Десподов да демонстрира силата на спринта си и очи в очи със Стаховяк да намали на 2:1.

До края на мача публиката видя само още една опасност пред вратите, дошла след пас пета на Вандер към Анисе, който центрира, а Хамза стреля с глава в ръцете на Пиргов.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Сивард Спрокел, Алесандру Бенга, Веселин Минев, Томаш Иршак, Абел Анисе, Алесандру Куртеан (69-Георги Сърмов - 77-Ромарио Кортзорг), Вандер Виейра, Феребори Доре (59-Мариян Огнянов)

ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Илия Миланов, Иван Горанов (26-Юрген Джазула), Джемал Берберович, Румен Руменов, Александър Цветков, Момчил Цветанов, Кирил Десподов, Мирослав Манолов (46-Данило Асприля)

Съдия: Цветан Кръстев

ж.к. Анисе, Вандер (Ботев);Манолов, Берберович (Литекс)

Голмайстори:

1:0 Юнес Хамза (9'-д)

2:0 Юнес Хамза (70')

2:1 Кирил Десподов (73')