Ботев разби Либертас с 4:0 в първи мач в ЛЕ 03-07-2014 21:36

Ботев стартира с убедителен успех второто си поредно участие в Лига Европа. "Канарчетата" се наложиха с 4:0 над гостуващия Либертас (Сан Марино) с два гола на Мариян Огнянов и по един на Иван Цветков, и Луис Педро.

"Канарчетата" имаха тотално надмощие през целия двубой, който се игра изцяло пред и във наказателното поле на противника. Разликата в класите на двата отбора бе драстична в полза на българския отбор и за цял мач гостите не отправиха нито един удар в очертанията и не сътвориха нито една опасност пред вратата на Стаховяк.

Официалния си дебют с екипа на Ботев в евротурнирите направиха Радослав Терзиев, Божидар Васев и Серкан Юсеин, като за първите двама това бе и първо участие за "жълто-черните" в официален мач въобще. 

20-годишният Терзиев си партнираше в центъра на защитата с Веселин Минев, а крайните бранители в състава на Любослав Пенев бяха Йордан Христов и Филип Филипов. В средата на терена си партнираха Томаш Иршак, Георги Сърмов и Мариян Огнянов, по крилата започнаха Ромарио Кортзорг и Алесандру Куртеан, а атаката поведе Иван Цветков.

Ботев започна натиска си от първия съдийски сигнал и до 8-ата минута пропуски направиха Цветков, Терзиев и Сърмов. След още толкова игрово време Ромарио и пак Сърмов отправиха опасни удари, които обаче не намериха очертанията на вратата.

"Канарчетата" разпечатаха вратата на Либертас в 25-ата минута с хубава комбинация и гол на дежурния реализатор в евротурнирите Мариян Огнянов. "Седмицата" на Ботев изпрати с техничен удар в долния ляв ъгъл топката, която му бе свалена с глава от Ромарио - 1:0. В края на полувремето халфът можеше да вкара втори гол, но вратарят на гостите спаси негов удар с глава, а при добавката малко не достигна и на Цветков да изпрати топката в мрежата.

При подобна ситуация в началото на втората част Мариян не пропусна и се разписа с глава след центриране отдясно и с четвъртото си попадение в Европа за последните два сезона увеличи аванса на "канарчетата" - 2:0.

В 56-ата минута резултатът стана класически след поредното красиво изпълнение от въздуха на Иван Цветков. Влезлият току-що на смяна Луис Педро проби в наказателното поле и центрира меко към капитана си, който от воле разстреля вратаря за 3:0.

След асистенцията Педро успя да запише името си и сред голмайсторите. Божидар Васев, който току се бе появил на терена пусна в коридор към холандския бързак, който очи в очи с вратаря нямаше проблем да вкара за 4:0.

Подобно на Педро, Божо Васев също можеше да вкара малко, след като направи асистенция, но този път вратарят на Либертас отрази удара на 21-годишния халф. В 78-ата минута отново Васев получи прекрасна възможност да завърши с голов удар може би най-красивата комбинация в жълто-черно. Сърмов разсече с пас през центъра защитата на тима от Сан Марино, Иван Цветков се измъкна на позиция за шут и когато всички очакваха нападателят да направи точно това Цветков намери със страхотен пас с пета абсолютно непокрития Васев, който обаче стреля над вратата, оставяйки непроменено цифровото изражение в мача - 4:0.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Веселин Минев, Филип Филипов, Томаш Иршак (69-Божидар Васев), Георги Сърмов, Мариян Огнянов (81-Серкан Юсеин), Ромарио Кортзорг (56-Луис Педро), Алесандру Куртеан, Иван Цветков

ЛИБЕРТАС: Алдо Симончини, Мануел Молинари, Лука Риги, Паоло Ронкети, Кристиан Торели, Андреа Бенвенути, Мирко Факондини, Филипо Антонели, Джан Лука Морели, Марко Рости, Николо Дзенаро

Съдия: Един Якупович (Босна и Херциговина)

ж.к. Риги (Либертас)

Голмайстори:

1:0 Мариян Огнянов (25')

2:0 Мариян Огнянов (51')

3:0 Иван Цветков (58')

4:0 Луис Педро (72')