Ботев сам се победи в Надежда 20-10-2013 22:03

Ботев (Пловдив) претърпя трета загуба в първенството, след като отстъпи с 2:3 при визитата си на Локомотив (София) в двубой от 13-ия кръгна „А” група. Поражението изпрати „канарчетата” на 5-о място в класирането, но разликата от водачите в таблицата се запази 4 точки. 

Точни за „жълто-черните” в „Надежда” бяха Луис Педро (15’) и Вандер Виейра (90’), докато за домакините се разписаха Марко Ранджелович (5’) и Маркиньос (74’), а другото попадение на сметката им бе автогол на Веселин Минев (54’).

Загубата на Ботев дойде доста нелепо на фона на играта на двата отбора. „Канарчетата” имаха инициативата през почти целия мач, но допуснатите груби грешки в защита и пропуските пред противниковата врата доведоха до поражението. Освен това, главният арбитър Александър Костадинов не зачете две попадения на Ботев и подмина нарушение в наказателното поле на домакините срещу Абел Анисе.

Още в 5-ата минута Локо (Сф) излезе напред в резултата. След разиграване от фаул топката бе центрирана в пеналта пред Адам Стаховяк, вратарят на Ботев бе изпреварен от централния защитник на „железничарите” Ранджелович, който с глава я изпрати в мрежата за 1:0. Ситуацията, откоято падна това първо в мача попадение се оказа и единствената опасност за Стаховяк през първото полувреме.

Ботев бързо се окопити и в 10-ата минута организира добра атака, при която Анисе центрира успоредно на голлинията, но малко не достигна на Луис Педро да засече на празна врата. Изкушен от близостта си с топката, холандецът игра с ръка и заслужено получи жълт картон.

„Жълто-черните” веднага притиснаха противника пред наказателното му поле и резултатът бързо бе изгравнен. Това се случи в 15-ата минута,когато Домовчийски пусна хубав пас зад защитата към Педро и този път крилото на Ботев хладнокръвно стреля покрай Галев за 1:1.

„Канарчетата” продължиха да бъдат по-активният отбор и контролираха играта изцяло в половината на домакините. Отбраната на Локомотив издържа до 29-ата минута, когато Йордан Христов направи дълъг пробив по десния фланг и комбинира с Педро, който пък намери Анисе зад защитата. Мадагаскарецът изпревари Бранеков за топката в наказателното поле и след като я пое бе съборен от защитника. Главният съдия Александър Костадинов, обаче не отсъди дузпа за очевидния фаул.

Две минути по-късно реферът отмени гол на Ромарио Кортзорг. След центриране от корнер Галев се сблъска във въздуха със свой съотборник, топката попадна в Ромарио, който я вкара във вратата, но Костадинов свири нарушение срещу вратаря на Локо (София).

Ботев продължи да доминира и в 41-ата минута Галев спаси силен шут на Ромарио от границата на пеналта, а в последните секунди на първата част холандецът хитро открадна топката от домакините, но я задържа твърде дълго и пропусна да изведе Борис Галчев сам срещу вратаря.

В началото на второто полувреме Домовчийски стреля в стената от удобен пряк свободен удар, а в 53-ата минута Спрокел бе оставен непокрит след корнер, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата. И в ответната атака Локомотив стигна до втория си гол в мача. Маркиньос бе оставен да премине леко през центъра на защитата, след което бразилецът стреля, Стаховяк изби, но топката рикошира в Минев и влезе във вратата за 2:1.

Ботев отново тръгна да изравнява и бързо можеше да го направи. В 59-ата минута Луис Педро направи двойно с Томаш Иршак и шутира от добра позиция, но ударът му рикошира в тялото на противник и излезе в корнер. Минута по-късно отново холандското крило проби, този път отляво, и върна от аутлинията към сънародника си Ромарио, който стреля, но Галев изби.

На терена в последния половин час се появи Иван Цветков, който малко след влизането си в игра подаде с пета към Ромарио, който от чиста позиция би на сантиметри встрани от вратата. В 70-ата минута Бобан Грънчаров вкара с глава след центриране от фаул, но Александър Костадинов върна изпълнението, тъй като не бе дал сигнал.

Без да създава опасности Локомотив стигна до нов гол в 74-ата минута. При дълго подаване в половината на Ботев Грънчаров реши даостави топката за Адам Стаховяк, а Маркиньос, който бе в по-неизгодна позиция от защитника на „жълто-черните”, се възползва от ситуацията, изпревари вратаря и покачи на 3:1.

До края Ботев успя само да намали резултата след хубаво изпълнение от пряк свободен удар на Вандер Виейра в добавеното време на срещата, което фиксира крайното 3:2.