Два гола аванс за Ботев след първия полуфинал 16-04-2014 18:12

Отборът на Ботев записа победа с 3:1 срещу гостуващия тим на Локомотив София в първи полуфинален мач за Купата на България. Канарчетата взеха аванс от три гола, след като Феребори Доре откри преди почивката, а Луис Педро и автогол на Александър Бранеков през второто полувреме направиха преднината на Ботев класическа, но самия край на срещата Иво Иванов намали резултата. 

Двубоят премина под диктовката на "жълто-черните", които създадоха достатъчно шансове да предрешат сблъсъка още в първия рунд, но пропуските пред вратата на гостите и голът, който Локо Сф успя да отбележи остави интрига за реванша в столицата.

Още с първия съдийски сигнал Ботев притисна съперника в собствената му половина и в 11-ата минута възпитаниците на Станимир Стоилов стигнаха до първата си голова възможност, но ударът на Доре бе спрян от защитник в червено-черен екип. Още в следващата атака Вандер отправи опасен шут, след който топката профуча на сантиметри над вратата. В 17-ата минута, след центриране от ъглов удар, Анисе стреля силно с глава, но топката бе в обсега на Божидар Митрев, който реагира и спаси.

Десет минути по-късно гостите създадоха единствената си опасност преди почивката, при която Лукин пресече удар на Елтон. 

В 29-ата минута центриране от десния фланг на "жълто-черната" атака достигна до Феребори Доре, чийто удар с глава не намери целта. В 35-ата Вандер получи добра възможност да вкара от фаул, но и бразилецът стреля извън рамката. 

Превъзходството на Ботев даде резултат в 38-ата минута, когато отлична комбинация между Вандер, Хамза и Феребори Доре бе завършена с мощен удар на последния за 1:0.

В 42-ата минута Доре вкара за втори път след отлично извеждащо подаване на Иршак, но попадението не бе зачетено заради засада, въпреки че телевизионните повторения показаха, че такава не съществува. Минута преди почивката "канарчетата" пропуснаха страхотна възможност да удвоят, след като Вандер проби отляво и намери Юнес Хамза, който мигновено насочи топката в долния ляв ъгъл, но Митрев реагира отлично и спаси сигурен гол.

Първият изстрел след почивката бе дело на халфа на гостите Румен Трифонов, който среля от границата на наказателното поле, но Адам Стаховяк спаси. В 60-ата минута защитата на Локомотив изпусна Доре, който подаде към Хамза, а тунизиецът продължи за влезлия на смяна Мариян Огнянов, който стреля слабо с левия крак в ръцете на Митрев. В 65-ата минута Маркиньос стреля опасно от пряк свободен удар, Стаховяк спаси, а Веселин Минев блокира опита за добавка на Бранеков.

В 72-ата минута Ботев стигна до втори гол, а негов автор стана току-що появилият се в игра Луис Педро. Холаднецът се разписа по забележителен начин, след като първо разигра добре с Минев по левия фланг, последва двойно подаване с Хамза пред пеналта и завършващ удар от въздуха за 2:0. Попадението бе седмо за Педро в турнира, като с него крилото демонстрира, че се чувства в свои води в мачовете за Купата на България.

"Жълто-черните" можеха много бързо да увеличат още преднината си в 78-ата минута. Мариян Огнянов изведе с прекрасен пас в коридор Юнес Хамза, но тунизиецът пропусна сам срещу с вратаря. 

Играчът с №9 обаче бързо поправи грешката си. В 85-ата минута топката стигна до Хамза, който опита нещо средо между удар и прострелно центриране, а в опита си да изчисти Александър Бранеков засече топката под напречната греда и направи аванса на Ботев класически - 3:0.

В 88-ата минута "жълто-черните" сами си усложниха задачата за реванша. В опита си да изнесе топката Лукин намери Иво Иванов, който напредна и с удар от 16-17 метра оформи крайното 3:1.

БОТЕВ: Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Томаш Иршак, Абел Анисе, Алесандру Куртеан (55-Мариян Огнянов), Вандер Виейра (69-Луис Педро), Феребори Доре, Юнес Хамза (87-Ромарио Кортзорг)

ЛОКО СФ: Божидар Митрев, Марко Ранджелович, Александър Бранеков, Камен Хаджиев, Иво Иванов (90-Антон Славчев), Даниел Генов (80-Искрен Писаров), Евертон Джилио - Том, Димитър Илиев, Елтон, Маркиньос 

Съдия: Станислав Тодоров

ж.к. Минев, Анисе (Ботев); Хаджиев, Иванов, Маркиньос (Локо Сф)

Голмайстори:

1:0 Феребори Доре (38')

2:0 Луис Педро (72')

3:0 Александър Бранеков . авт. (85')

3:1 Иво Иванов (88')