Ботев на четвъртфинал за Купата след драматична победа над Черно море 17-11-2013 15:27

Ботев Пловдив се класира на 1/4-финалите в турнира за Купата на България след драматична победа в осминафиналната среща - реванш срещу Черно море. След нулевото равенство в първия двубой във Варна, "жълто-черните" стигнаха до скъпоценно 1:0 на стадион "Христо Ботев" с гол на резервата Луис Педро в последната минута на двубоя. 

Първото полувреме на мача в Пловдив премина без сериозни опасности за двамата вратари. Гостите отправиха първия удар в срещата чрез Иван Коконов в 4-ата минута, но Адам Стаховяк отклони топката в корнер. В 9-ата Вандер Виейра регистрира първи шут и за Ботев, който обаче не намери целта. В 19-ата минута добра многоходова атака на "канарчетата" завърши с меко центриране на Томаш Иршак, но Иван Цветков и Ромарио Кортзорг не достигнаха до топката. В ответната атака Даниел Младенов стреля с глава в ръцете на Стаховяк.

В 29-ата минута Вандер изведе отлично Ромарио в наказателното поле, но холандецът се забави и позволи на Китанов да го парира. В 38-ата младият вратар на Черно море направи нова добра изява, след като отрази коварен удар на Вандер от разстояние, което бе и последната интересна ситуация преди почивката.

Първата опасност през втората част дойде чак в 66-ата минута, когато отново Вандер проби в наказателното поле на гостите и шутира опасно, Георги Китанов изби, а Цветков и Анисе се разминаха с добавката. С напредване на времето и приближаващите продължения на мача възпитаниците на Станимир Стоилов усилиха чувствително натиска към вратата на Черно море. Подкрепяни от публиката на "Колежа", "канарчетата" започнаха да редуват атака след атака, но отбраната на гостите успяваше да устои на натиска.

Стадионът изтръпна 10 минути преди края, когато при една от редките контри на "моряците" Даниел Младенов се отскубна от защитата и стреля от добра позиция, но Адам Стаховяк запази хладнокръвие и спаси удара. 

В 78-ата минута Станимир Стоилов замени Вандер с Луис Педро, който се включи много активно по десния фланг на атаката на Ботев. Холандецът регистрира няколко добри пробива, подпомаган и от Йордан Христов. Минута преди края именно десният защитник на "канарчетата" нахлу в наказателното поле и опита прострелно подаване, топката рикошира в крак на бранител, заблуди Китанов, който все пак изби с крак. Топката попадна в Иршак и чехът стреля мигновено, но точно в ръцете на вратаря. 

Точно, когато четвъртият съдия вдигаше таблото с допълнителнителните минути на редовното време, Ботев стигна до победния гол. Артур Енрике се впусна по левия фланг и след двойно подаване с Георги Сърмов изскочи зад защитата на Черно море. Китанов тръгна да пресича подаването, но бразилецът го изпревари и с глава подаде към чакащия на празна врата Луис Педро, който не пропусна да класира "жълто-черните" напред - 1:0.