Ботев победи водача Литекс с 2:1 02-11-2013 16:40

Ботев (Пловдив) сложи край на серията си от мачове без победа, след като се наложи над водача в класирането Литекс в мач от 16-ия кръг в "А" група. Двубоят на стадион "Христо Ботев" се игра пред празни трибуни заради наказание, наложено на клуба от БФС. 

Точни за "канарчетата" бяха Вандер Виейра и Георги Сърмов през първото полувреме, а Симеон Славчев върна един гол за "оранжевите" в заключителните минути. Двата отбора завършиха двубоя в числено намалени състави, след като Бобан Грънчаров (68') и Илия Миланов (72') бяха изгонени от главния съдия Георги Йорданов в средата на второто полувреме.

Двубоят започна с добра атака на "жълто-черните", завършила с удар на Абел Анисе в аут, преди да е изтекла и минута от началото. Възпитаниците на Станимир Стоилов не чакаха дълго преди да открият с "бразилски" гол в 13-ата минута. Томаш Иршак пусна пас наляво към включилия се в атака Артур Енрике, който центрира по тревата от аутлинията, а сънародникът му Вандер Виейра изпревари отбраната на гостите и изведе Ботев напред с втория си гол в първенството - 1:0.

В 27-ата минута Георги Сърмов удвои преднината на "канарчетата" с изключително красиво изпълнение извън наказателното поле. Полузащитникът пое топката и от около 25 метра с топовен шут с левия крак я изпрати неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на Литекс, като това бе и първи гол на Сърмов с жълто-черния екип - 2:0. 

В 32-ата минута отборът от Ловеч създаде първото си и единствено голово положение в мача. Мирослав Манолов се освободи от защитата на Ботев и с стреля по диагонала, но Адам Стаховяк парира удара. В 45-ата минута пловдивчани бяха много близо до трети гол, но Анисе и Иван Цветков не успяха да засечат остро центриране на Вандер.

Втората част започна с няколко ситуации пред вратата на гостите. В 53-ата минута Евгени Александров спаси удар с глава на Цветков, а малко по-късно Борис Галчев стреля в ръцете на вратаря на Литекс. В 62-ата минута Вандер намери Йордан Христов в наказателното поле, а защитникът на Ботев пое топката, но шутира встрани от вратата. В 67-ата мерникът на Ромарио Кортзорг също бе неточен, като този път ударът премина малко над целта.

В следващата атака футболист на Литекс тръгна на рейд пред наказателното поле на Ботев и се блъсна в Бобан Грънчаров, а съдията прецени, че това е нарушение, което заслужава втори жълт картон и прати македонеца под душовете. Мъри Стоилов реагира със смяна и пусна Елведин Джинич вместо Иван Цветков.

Численото равенство обаче бързо бе възстановено, след като в 72-ата минута Илия Миланов фаулира пред пеналта откъсващия се Ромарио, за което получи директен червен картон. Точно десет минути по-късно гостите намалиха резултата. Симеон Славчев изпревари Стаховяк след центриране от корнер и с глава оформи крайното 2:1.