Ботев развинти Локомотив в градското дерби 14-09-2013 14:49

Ботев Пловдив се наложи с 2:0 над Локомотив в градското дерби пред препълнените трибуни на „Христо Ботев”. „Жълто-черните” имаха пълно превъзходство на терена и стигнаха до заслужен успех с две попадения на Абел Анисе. „Канарите” играха с човек по-малко повече от половин час, след като Борис Галчев бе отстранен за два жълти картона в 27-ата минута, а Габриел До Кармо го последва в 59-ата.

В игра за Ботев след близо двумесечно отсъствие се завърна Вандер Виейра. Бразилецът започна като титуляр на левия фланг, Ромарио Кортзорг поведе атаката, докато Абел Анисе бе изтеглен зад него. Останалите в стартовия състав на „жълто-черните” изглеждаха по обичайния начин – Неделев действаше вдясно, Галчев и Иршак в сърцето на халфовата линия пред карето защитници Христов, Спрокел, Грънчаров и Минев, а на вратата Адам Стаховяк.

Двубоят започна вихрено за Ботев и още в 4-ата минута Ромарио пропусна страхотен шанс да вкара. Вандер достигна дълъг пас и центрира от аутлинията, вратарят на гостите Йордан Господинов се размина с топката, но холандският нападател не успя да засече добре с глава и пропусна на празна врата.

Въпреки този пропуск, на публиката на „Колежа” не й се наложи да очаква дълго своето изригване. В 18-ата минута, при разиграване пред пеналта на гостите, топката попадна в Неделев, който със страхотен пас през центъра на защитата изведе Анисе очи в очи с вратаря, а малгашът с прецизен удар в долния ляв ъгъл взриви трибуните – 1:0.

След гола възпитаниците на Станимир Стоилов натиснаха сериозно в търсене на второ попадение, а Борис Галчев си изработи жълт картон за груб фаул в центъра. „Канарчетата” организираха няколко добри атаки, но защитата на Локомотив успя да опази вратата си.

В 27-ата минута необмислено действие на Галчев в центъра усложни задачата на Ботев. Сърцатият полузащитник направи второ нарушение в центъра и остави отбора с човек по-малко.

До края на полувремето „жълто-черните” се групираха в собствената си половина. Макар и в числено намален състав Ботев имаше по-добрите възможности и достигна до две сериозни разбърквания пред Господинов, а мощен шут на Неделев профуча встрани от вратата на гостите. През цялото първо полувреме отборът от „Лаута” разчиташе единствено на центрирания пред Адам Стаховяк и не успя да създаде нито едно сериозно положение пред полския страж на Ботев.

На полувремето Станимир Стоилов засили сигурността в средата на терена с пускането на Георги Сърмов на мястото на Вандер, а в 55-ата минута Ботев успя да увеличи аванса си. Ромарио се измъкна отляво, навлезе в наказателното поле и пусна по тревата към Анисе, който под плонжа на Господинов направи резултата 2:0.

Малко по-късно броят на играчите на терена бе изравнен след симулация и втори жълт картон на До Кармо.

В 64-ата минута Анисе можеше да оформи и хеттрик, но ударът му бе блокиран. Силен шут на Диего в 78-ата бе изваден в корнер от Стаховяк и с това опасностите за Адам в мача приключиха. До края двата отбора не създадоха сериозни опасности пред вратите и двубоят приключи със закономерна победа на „жълто-черните”.